Existuje mnoho různých způsobů domácí přípravy kávy a moka káva patří mezi ně. Tento způsob přípravy je vhodný pro všechny, kteří mají rádi pravé a silné espresso. S moka konvičkou si právě takovou kávu uvaříte.
Někdy se o této konvičce mluví také jako o Bialettce. Právě pan Bialetti ji v roce 1933 vymyslel a společnost Bialetti existuje dodnes.
Moka konvičku má doma snad každý Ital. Je překvapivé, že i v Čechách ji hodně používáme.
Moka express konvička se skládá ze tří částí. První spodní část slouží k nalití vody. Vodu nalijte po určenou rysku. Dále má moka konvička sítko. To vložíte do spodní části s vodou a nadávkujete do něj kávu.
Dejte pozor na hrubost umletí a dávku kávy. Káva na moku musí být umletá trochu více nahrubo, než na espresso. Hrubost by se dala přirovnat k cukru krupici. Množství kávy dejte takové, aby bylo sítko plné a zarovnané. Kávu v sítku neumačkávejte.
Dále máte vrchní část konvičky, kterou našroubujete na vrch spodní části. Utáhněte a dejte vařit na plotnu.
Ve spodní nádobce se začne voda ohřívat a vytvářet páru. Pára postupně vytlačuje vodu nahoru, přes sítko (tudíž i přes namletou kávu uvnitř sítka) do vrchní části konvičky. Tam z pístu začíná postupně vytékat káva. Konvičku sundejte z vařiče ve chvíli, kdy už z horního pístu neteče téměř žádná káva, což poznáte jemným syčením. Kávu poté můžete servírovat.
Do moka konvičky se doporučuje používat spíše směsi Arabiky, než jedno druhové kávy. Můžete použít i směs Arabiky s Robustou. Vyrábí se také speciální typ moka konvičky, kam můžete přidat i mléko. To se vám při přípravě jemně našlehá a můžete takto vyrobit i cappuccino.