Exotická rostlina kávovník patří do rodiny Rubiaceae, rod Coffea, který zahrnuje různé druhy rostliny (asi 66). Nicméně, pouze dva z nich se skutečně pěstují ve velkém měřítku a putují na trh: kávovník Arabica a kávovník Canephora, běžně nazývaný jako Robusta.
Kávovník (Coffea) je stálezelený polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie, nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu.
Ve volné přírodě může kávovník vyrůst až do výšky 3 až 15 m. Pro usnadnění sklizně se snaží pěstitelé ořezat rostliny do maximální výšky 3 m.
Kávovník vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-28 °C. Keříky kávovníku se předpěstují v bavlněných obalech a po dosažení výšky cca 30 až 50 cm jsou pak vysazovány na plantážích, především na slabě kyselých, hlinitých píscích. Kvetou bílými voňavými a jasmínu podobnými květy, jež se rychle mění v zárodky plodů. První úrodu dává po dvou nebo třech letech růstu.
Vlastní plod kávovníku je bobule velikosti 10 krát 5 mm se dvěma plochými semeny. Oplodí je ve zralosti jasně červené barvy, existují také rostliny se žlutým oplodím.
Podrobnější analýza ukazuje, že třešeň se skládá z vnější části - slupky a dužiny, která uzavírá dvě semena neboli fazole. Z vnitřní strany jsou chráněny dalšími membránami: pergamenem a stříbrnou membránou (Silverskin).
Plody zrají 9 až 14 měsíců po odkvětu, na rostlině mohou růst květy i plody současně. Jeden keř plodí ročně zhruba dva a půl kilogramů zelených bobulí, ze kterých se získá po upražení necelý půl kilogram kávy.
Káva náleží mezi nejhodnotnější světové vývozní komodity. V roce 2010 poskytovala v Africe, Asii a tropické Americe živobytí asi 125 milionům lidí a celosvětový obchod cca 80 miliard amerických dolarů.
Arabika
Tento druh kávy řadíme mezi ty kvalitnější a tvoří 75 % světové produkce. Roste většinou ve vyšších nadmořských výškách. Říká se, že čím výše káva roste, tím je kvalitnější. Má totiž delší dobu na uzrání. Arabika je více náročná na pěstování a je více náchylná na různé choroby.
Také ji napadají škůdci. Vyžaduje tedy celkově větší péči. První funkční sklizeň mívá až po několika letech – cca 4-5 let po zasazení.
Robusta
Pokud nakupujete kávu běžně v potravinách, kupujete levnější a méně kvalitní Robustu. Můžete ji koupit v mleté, instantní ale i zrnkové podobě. Robusta roste v nižších nadmořských výškách a je mnohem méně náročná na pěstování. Nevyžaduje tolik péče jako Arabika a sklizeň má většinou dříve, první sklizeň už po 2 – 3 letech.
Proč se říká, že je Robusta méně kvalitní než Arabika?
Robusta se pěstuje částečně ve Střední Americe, Africe a hlavně v Asii. Mezi největší producenty Robusty patří Vietnam.